Trevor, december 2005

– Jag måste köpa julklappar, säger han.
 
Vi ligger i sängen på boutique-hotellet. Han har burit upp frukost. "Jag visste inte vad du ville ha, så jag tog allt". I morgon flyger han tillbaka till Los Angeles och har dagen ledig. Jag bestämmer mig för att hoppa över mina föreläsningar.
 
– Lugn, jag ska visa dig stan, säger jag.
– Min mamma är helt galen i tomtar, säger han och ler lite generat.
– Det finns en väldigt turistig julmarknad i Gamla stan. Vi åker dit nu, säger jag.
 
Vi går runt genom ett vinterkallt Stockholm. Han är storögd inför Gamla stan, imponerad av Södermalm och låter mig prova ut julklappen till hans syster. "Ni har samma storlek". 
För ett litet tag känns det på riktigt.

Mattias, april 2006

Vi har skickat sms till varandra hela kvällen. Jag har varit ute – han på en fest. Till slut åker jag hem. Det är då han ringer. 
– Kom hit, snälla.
– Är du galen? Klockan är fyra.
– Kom hit.
– Nej.
– Jo.
– Nej.
– Sätt dig i en taxi och kom hit. 
– Jag kommer.
 
Stockholm håller på att vakna och solen går upp över tomma gator. Lördagsnattsrester blåser över Tegelbacken. Jag åker taxi från norr till söder. Han öppnar när jag kommer fram och spelar "Fuck forever". 
 
– Jag tar tåget ner till Skåne i morgon vid lunch. Jag har en spelning. Snälla, följ med. Jag fixar tågbiljett och jag har ett hotellrum.
– Nej, det kan jag inte, säger jag.
 
Varför säger jag så?
Det enda jag vill är att våga vara en person som säger ja och gör precis det som känns rätt. Just därför gör jag tvärtom. 
 
– Kan jag övertala dig?
– Nej, säger jag. 
 
Jag ser ett kvitto på hans soffbord. Från Konsum. Det finns något väldigt intimt att se vad någon veckohandlar. Jag blev ställd när jag såg att han hade köpt kokt medvurst i charken. 

RSS 2.0